
MDF-ul este un material foarte apreciat de producatorii de mobila, dar si de clientii care stiu cat de avantajos poate fi acesta. Piesele de mobilier fabricate din MDF sunt aspectuoase, foarte rezistente, mai ieftine si pot fi oricand vopsite cu o alta culoare, atunci cand proprietarii se plictisesc de cromatica existenta si isi doresc sa schimbe rapid si usor atmosfera din locuinta lor. In comert exista mai multe tipuri de MDF: vopsit, furniruit, infoliat, melaminat, fiecare venind cu avantaje si dezavantaje.
Pentru vopsirea MDF-ului este necesara parcurgerea unor etape anume, in asa fel incat rezultatele sa fie deosebite, durabile pe mai multi ani, iar vopsirea sa fie una uniforma. Practic, in scurt timp, prin vopsirea MDF-ului mobila de acasa primeste o noua viata, creandu-se astfel o nou mediu, fara sa fie nevoie sa se faca amenajari interioare si investitii scumpe.
In articolul de mai jos vei afla cateva informatii generale despre ce inseamna MDF si vei sti care este diferenta intre vopsirea si infolierea MDF-ului. De asemenea, vei invata care sunt etapele de parcurs in vopsirea acestui material, care sunt uneltele si materialele de care ai nevoie in acest sens si vei citi cateva sfaturi utile pentru a reusi sa duci la bun sfarsit un proiect deosebit.
1. Vopsirea MDF-ul - Informatii generale despre acest material
Vopsirea MDF-ului nu presupune realizarea unor operatiuni complexe si de lunga durata, asa ca, desi tentatia va fi sa se apeleze la o firma specializata, dar care costa mult, ar fi mult mai bine ca proprietarul inzestrat cu rabdare si vointa sa se informeze corect in acest sens si sa o faca de unul singur.
1.1. Ce este MDF-ul si care sunt avantajele sale
MDF-ul este un produs compus din fibre de lemn, rasina si adeziv, sub forma unor panouri presate la temperaturi ridicate. Practic, este tot un fel de PAL, dar cu o mai mare densitate, lemnul fiind maruntit mult mai fin inainte de a fi presat, iar rezultatul fiind o suprafata mult mai fina. Mobila din MDF este cu mai cautata in prezent datorita avantajelor acestui material, asa ca multi proprietari se gandesc de doua ori inainte sa renunte la el dupa un anumit numar de ani, preferand sa-l vopseasca si sa-i dea o noua viata in acest mod.
Mobilierul din MDF poate sa fie utilizat fara probleme in baie si bucatarie, putand fi vopsit in orice culoare, in varianta mata, lucioasa sau semilucioasa. MDF-ul vopsit este rezistent, se poate revopsi daca s-a zgariat sau suprafata ii este cumva deteriorata, nu se contracta sau se dilata precum lemnul, iar costurile sale sunt mult mai mici, ceea ce il face un material tot mai popular. In plus, exista finisaje ale MDF-ului care imita perfect lemnul, imprimand o atmosfera eleganta, luxoasa, proprietarul bucurandu-se de un pret mai mic platit comparativ cu cel oferit pe mobila din lemn masiv.
1.2. Proprietatile fizico-mecanice si ecologice ale MDF-ului
MDF-ul nu are crapaturi sau noduri, asa cum se gasesc in cazul lemnului, nu se deformeaza si are o rezistenta de 1,8 ori mai mare decat PAL-ul. Placile din MDF nu se destrama, nu isi pierd forma daca temperatura scade brusc si se umfla mai putin decat PAL-ul la contactul cu apa. De asemenea, materialul se remarca si prin nivelul ridicat de izolare acustica, posibilitatea de a fi prelucrat facil, dar si prin proprietatile sale ecologice, asemanandu-se cu lemnul natural in ce priveste grija fata de mediul inconjurator. MDF-ul are o emisie redusa de formaldehida si este adecvat pentru a se fabrica din el mobilier pentru baie, bucatarie sau pentru camera celor mici. Totusi, este bine de stiut faptul ca, in cazul in care placile nu se prelucreaza corect, atunci acest lucru poate duce la aparitia unor deteriorari ale materialului, la aparitia de bule de aer sau la exfoliere, ceea ce va aduce un aspect neplacut.
1.3. Vopsire MDF versus infoliere MDF
Unii proprietari iau in considerare vopsirea MDF-ului sau infolierea lui. Se pare ca specialistii in domeniu sunt mai ales pentru pro vopsirea MDF-ului, dat fiind avantajele sale cu mult mai semnificative comparativ cu cele pentru infoliere. MDF-ul vopsit se obtine prin aplicarea de straturi de email colorat si grund pe suprafata fronturilor prelucrate. Pentru a fi stralucitor se aplica lacul transparent cu luciu inalt. Infolierea MDF-ului se obtine prin aplicarea unei folii PVC peste placile de MDF cu diferite forme, cu ajutorul unor adezivi speciali. In acest sens, se va utiliza presa cu membrana la temperaturi inalte. In functie de tipul de folie folosit, MDF-ul infoliat poate fi lucios, mat, gros, subtire, colorat simplu, cu forme geometrice, 3D etc.
Avantajele pentru cei care opteaza pentru MDF vopsit sunt: rezistenta sporita, chiar si in conditii de temperatura ridicata sau scazuta, faptul ca este ofertant din punct de vedere al finisajelor, costurile mult mai accesibile.
2. Vopsirea pieselor de mobilier din MDF
Mobilierul din MDF este unul modern, ergonomic, de calitate superioara. Procesul de vopsire presupune, insa, parcugerea unor pasi ce trebuie obligatoriu respectati pentru a obtine la final un produs care sa arate senzational, uniform vopsit si rezistent. Inainte de a trece la operatiunea propriu-zisa, trebuie neaparat sa se ia unele masuri de siguranta in ce priveste obiectele din jur, podelele, peretii. Astfel, pentru cei interesati de o astfel de operatiune realizata la ei acasa le vor fi utile foliile de ambalare si protectie, care reusesc cu brio sa pastreze curat si ingrijit totul in jur, in cea mai buna stare.
2.1. Etapele in vopsirea pieselor de mobilier din MDF
Placile din MDF trebuie sa fie neaparat de calitate superioara. Daca materialul este mai slab calitativ si cu un pret mult prea scazut, atunci poate avea pori minusculi, care nu se vad cu ochiul liber, ce apar ca mici intepaturi in pelicula. Finisarea MDF-ului se face cu grund alb, aceste intepaturi devenind foarte vizibile. Pentru a se evita o astfel de situatie este indicat sa se foloseasca un izolator ca prim strat, creandu-se astfel un strat protector, care va sigila placa.
Pentru vopsirea piesleor de mobilier din MDF se va tine cont de trei etape principale:
Primul pas in aceasta operatiune consta in pregatirea materialului. MDF-ul se slefuieste foarte bine cu o hartie abraziva ce poate avea o granulatie de 180 si, apoi, este curatat de praful ce rezulta din efectuarea acestui procedeu. Ar fi bine sa se utilizeze masina de calibrat pentru ca ea asigura o calitate superioara slefuirilor, folosindu-se produse abrazive de calitate;
Al doilea pas consta in aplicarea grundului poliuretanic alb, procedeu ce se realizeaza prin pulverizare. Este esential sa se lase cam 3 ore sa se usuce foarte bine, apoi se va slefui cu hartia abraziva de 240 si se va aplica al doilea strat de grund. Acesta este lasat la randul lui sa se usuce circa 3 ore, iar la final se slefuieste totul cu o hartie abraziva de 320/400;
Ultimul pas consta in vopsirea propriu-zisa a suprafetei. Cu ajutorul pistolului cu pulverizare se poate aplica vopseaua pentru MDF rapid si usor. Stratul trebuie sa fie uniform, perfect. Vopseaua se aplica intr-o singura directie, in doua straturi. Al doilea strat se va aplica doar dupa ce primul s-a uscat complet. Dupa ce s-au uscat bine, piesele de mobilier pot fi asamblate corespunzator. Aceasta operatiune se poate face nu doar cu pistolul cu pulverizare, ci si cu pensula sau rola.
2.2. Materiale si unelte necesare pentru vopsirea MDF-ului
Pentru a putea duce la bun sfarsit o astfel de operatiune, este important ca persoana in cauza sa aiba asupra sa diferite materiale si unelte adecvate, si nu doar cunostintele necesare in acest sens. Dintre aceste materiale si unelte pot fi mentionate cele de mai jos:
vopseaua - exista in comert diferite tipuri de produse de calitate premium, care pot fi aplicate in diferite situatii, atat la interior, cat si la exterior;
grundul - materialul ajuta vopseaua sa adere mult mai bine pe suprafata dorita, fara niciun fel de dificultati;
chitul - un material care serveste la lipit, chituit sau nivelat;
solventii sau diluantii;
banda de mascare - pentru protejarea suprafetelor de pete de vopsea sau pentru crearea de muchii drepte colorate;
filmul pentru acoperire;
smirghelul - permite finisarea suprafetelor dupa aplicarea grundului;
plasa;
buretele - ideal pentru a finisa zonele mai inguste dupa aplicarea grundului;
pistolul de pulverizare, rolele, pensulele;
spatula, cutitul, surubelnitele;
carpele curate,
echipamentul de protectie: ochelari, manusi, masca.
3. Sfaturi utile pentru vopsirea MDF-ului
Unii specialisti recomanda vopsirea MDF-ului prin vopsire electrostatica, subliniind beneficiile pe care le poate aduce aceasta: durabilitate (MDF-ul este rezistent la umiditate, la actiunea unor agenti chimici, dar si la temperaturi mari sau la zgarieturi), versatilitate (se obtin curbe usoare, luciu si culoare), ecologice (substantele folosite nu au efecte negative asupra mediului inconjurator, vopseaua fiind perfect biodegradabila), costuri minime (in viitor se poate aplica un singur strat de vopsea), varietate mare de culori si texturi, posibilitatea obtinerii unei imagini proprii, diferite fata de a celorlalti, straturi antimicrobiene (stratul lucios respinge murdaria si microbii, fiind usor de sters si de intretinut).
Vopsirea MDF-ului cu lacuri pigmentate mate a devenit tot mai populara in locuri cu trafic intens pentru mobilierul comercial, pentru farmacii, spatii publice etc. sau in spectrul rezidential, fiind foarte avantajoasa: profunzimea culorii, impact redus asupra mediului, gama vasta de culori, rezistenta la uzura. Acolo unde exigenta este mai ridicata se poate utiliza MDF vopsit pe baza de apa. Anumite caracteristici ale acestui tip de vopsire sunt urmatoarele: lipsa cu desavarsire a lacurilor, emisiile de componente toxice sunt reduse cu 90%, vopsirea este 100% conforma cu cele mai dure norme de mediu.
Inainte de a trece la vopsirea placilor de MDF in culorile dorite este bine sa se tina cont si de sfaturile specialistilor. Printre acestea se numara:
vopsirea MDF-ului ar trebui sa se faca intr-un mediu inchis, in cabina de vopsire cu perdea de apa de ultima generatie;
slefuirea se poate face cu hartie abraziva sau cu bureti abrazivi, reducandu-se absorbtia in profunzime si ridicarea fibrei;
pentru un finisaj de calitate este indicata slefuirea intre straturi;
inainte de aplicarea vopselei trebuie sa se verifice culoarea mostrei;
aspectul peliculei poate fi modificat de conditiile de lucru, dar si de diluant, de folosirea unui alt catalizator decat cel recomandat;
daca diluantul este ales gresit, atunci pelicula se poate usca prea repede, aparand coaja de portocala sau aspectul rugos;
daca se intampla sa se aleaga gresit catalizatorul, atunci un lac lucios poate deveni unul mat;
in cazul in care o insecta a lovit partea vopsita proaspat a MDF-ului, se va indeparta lejer cu varful unui cutit ascutit (daca va ramane un defect, se slefuieste bine locul si usor cu hartie abraziva si se aplica putina vopsea cu un tampon din bumbac);
cel mai bun produs vopsit se obtine prin uscare naturala (nu este recomandata grabirea uscarii);
frezarile fac mobila din MDF sa arate ca cea fabricata din lemn, putand sa se reproduca excelent rame, coroane, usite cu tablie, postamente ale dulapurilor;
MDF-ul vopsit lucios trebuie sa se remarce prin calitatea vopsirii, desi nu se poate remarca doar vizual acest lucru, fiind nevoie de garantia producatorului in acest sens.
In concluzie, oricine doreste sa obtina acasa o atmosfera deosebita se poate gandi la folosirea mobilierului din MDF, pentru ca oricand se va plictisi de culoarea acestor piese poate sa o transforme si sa o inlocuiasca rapid si usor cu o cromatica mult mai placuta. MDF-ul ramane alegerea potrivita pentru ca are rezistenta ridicata, nu necesita intretinere speciala, ofera un aspect luxos si elegant, iar investitia este amortizata rapid.
Surse foto:
ro.pinterest.com