O renovare te face sa te gandesti la toate schimbarile bine-venite, impune o regandire a spatiului in functie de stilul care iti antreneaza creativitatea, te face sa te gandesti la noi piese de mobilier sau la costurile generale, dar pentru o renovare ca la carte, trebuie sa tii cont de mai multe aspecte. Realizand o lista a celor mai importante etape, setand un buget fix, un plan de pregatire si cele mai bune masuri de protectie, poti pune bazele unei renovari de succes. Pregatirea noului santier de lucru este la fel de importanta ca regandirea spatiului, asadar trebuie sa afli toate trucurile unei renovari eficiente si inteligente, dar si secretele prin care maximizezi spatiul sau creezi o oaza de liniste si relaxare.
1. Renovare apartament de 2 camere sau de 3 camere? Pasii unei renovari de succes raman neschimbati
Care ar fi cel mai important punct de plecare? Pregatirea santierului de lucru si echiparea cu instrumente performante si produse de ambalare si protectie de inalta calitate, dar nu inainte de a seta bugetul potrivit sau inainte de a stabili daca parasesti locuinta sau ramai intr-o camera pe parcursul renovarii, caz in care trebuie sa urmezi masuri aditionale. Desi unii oameni ar putea alege sa ramana in locuinta pentru a evita eforturile si costurile impuse de o relocare temporara, se pare ca este mai costisitoare alegerea de a ramane in casa pe timpul renovarii.
De ce exista costuri mai mari in aceasta situatie? Datorita eforturilor suplimentare depuse de echipa, eforturi si costuri aditionale care pornesc de la montarea si demontarea pieselor de mobilier de la o camera la alta, la sigilarea si aplicarea barierelor de protectie necesare ca proprietarii sa traiasca in acel spatiu. Pentru cei care aleg sa ramana in locuinta, nu doar costurile percepute pot fi mai mari, aceasta alegere poate influenta ingreunarea lucrarii si prelungirea termenului. Per ansamblu, o relocare de scurta durata poate fi mai putin costisitoare, dar poate si sa eficientizeze lucrarea, oferind rezultatele dorite intr-un timp optim.
Pentru cei care aleg sa ramana in locuinta pe parcursul renovarii, in randul masurilor necesare intra utilizarea unui purificator de aer, organizarea temeinica a pieselor de mobilier, decoratiunilor si accesoriilor pe categorii, etichetarea cutiilor si mutarea elementelor fragile intr-o alta casa pentru a exclude riscurile. O organizare eficienta va reduce atat timpul de impachetare, montarea, demontarea pieselor, cat si redecorarea si obtinerea touch-ului final. Cum o renovare nu implica aruncarea tuturor pieselor sau decoratiunilor, cand se face in prealabil o organizare eficienta cu etichete, o organizare care permite gasirea tuturor pieselor intr-un timp optim, dupa incheierea lucrarilor de baza, reamenajarea spatiului va fi extrem de facila. Echipandu-te cu un set de cutii generoase, etichete, folii stretch, plasand articolele in functie de categorie, intrebuintare sau alte criterii relevante si mutand bunurile care s-ar putea deteriora usor intr-un alt spatiu, renovarea poate incepe.
2. Etapele renovarii unui apartament
Protectia suprafetelor si obiectelor care raman reprezinta un prim stadiu esential al oricarui proces de renovare, dar inainte de toate este nevoie si de o curatenie temeinica insotita de organizarea eficienta a tuturor pieselor si decoratiunilor. Din acest punct, atentia trebuie sa fie directionata spre solutiile prin care se protejeaza suprafetele. Fie ca este vorba despre folii speciale cu o rezistenta ridicata sau despre hartiile de constructie care protejeaza pardoseala, materialele de protectie destinate podelelor, ferestrelor, aparaturii sau pieselor de mobilier sunt esentiale. O folie de protectie lichida de calitate inalta este aliatul pardoselilor, ferestrelor si usilor, previne degradarea suprafetelor, este extrem de usor de folosit, prezinta o rezistenta sporita si ofera o protectie optima.Curatarea spatiului si organizarea eficienta
Inainte de o renovare, curatenia este elementara si un bun prilej de a renunta la lucrurile care nu-si mai gasesc utilitatea. Cum in mod normal nu te-ai indura sa renunti la anumite articole, o renovare constituie cel mai bun prilej de a renunta la lucrurile care incarca spatiul sau nu se mai afla in acord cu nevoile tale. Intr-un spatiu complet gol, pot fi vizualizate numeroase idei si schimbari, poate fi creionata o amenajare inedita si pot fi create noi spatii de relaxare sau cu un rol estetic. Un astfel de spatiu va duce reamenajarea la un alt nivel si va conduce spre o reproiectare completa, incurajand aparitia noilor idei.
Protectia suprafetelor
Un pas elementar tine de protejarea suprafetelor. Fie ca alegi sa pastrezi mobilierul sau incepi renovarea de la un spatiu aproape gol, intotdeauna trebuie sa protejezi suprafetele, fie ca vorbim despre elemente de mobilier, ferestre sau pardoaseala. Acoperirea ferestrelor cu folie de protectie este un pas fundamental pentru orice renovare. Solutiile impotriva depunerilor de praf se poate atinge usor prin foliile de plastic. Pentru ca praful circula foarte usor, perdelele de plastic sunt o alta solutie ce functioneaza ca o bariera in calea prafului. Nu doar protectia suprafetelor este necesara, protectia mainilor este la fel de importanta, iar selectiile de servetele industriale vin in ajutorul tuturor meseriasilor, oferind o curatare in profunzime si o ingrijire corespunzatoare.
Daca pe parcursul renovarii sunt pastrate anumite piese de mobilier, in special piese cu suprafete textile, este nevoie de o atentie sporita in gasirea celor mai bune solutii care le mentin intacte in urma unei renovari. Foliile speciale sau prelatele sunt cele mai potrivite pentru acoperirea canapelelor. In aceeasi masura, este importanta sigilarea atenta a dulapurilor. Sigilarea usilor cu o banda care strabate spatiile libere este foarte importanta in preventia depunerilor excesive de praf rezultate in urma renovarii si in mentinerea hainelor intr-o stare optima.
Complexitatea renovarii impune noi provocari
In functie de complexitatea renovarii, nu pot fi omise aspectele tehnice care pot varia de la o lucrare la alta. Printre cele mai comune etape se numara decopertarea sau indepartarea parchetului, gresiei si faiantei, se efectueaza toate reparatiile necesare aplicarii primului strat de glet, urmeaza al doilea strat, alaturi de finisarea peretilor si se aplica vopseaua de cel putin doua ori, urmand ca atentia sa fie directionata spre ultimele retusuri precum aplicarea unui strat de vopsea pentru metal pe suprafetele metalice si instalarea ultimelor accesorii. In cazul renovarilor mai complexe, se inlocuiesc si instalatiile sanitare si cele electrice, iar inlocuirea pardoselii reprezinta ultima etapa.
3. Idei renovare apartament
In cazul renovarii apartamentelor de 2 sau 3 camere, maximizarea spatiului reprezinta dorinta oricarui proprietar. Cine nu-si doreste un spatiu mai mare? Ei bine, se pare ca nu dimensiunea apartamentului este cel mai important criteriu pentru designerii de interior ci eficienta. Gasirea solutiilor inteligente care creeaza mai mult loc liber, alegerea mobilierului multifunctional sau multiplicarea spatiilor de depozitare sunt printre cele mai importante aspecte care schimba traiul intr-un apartament mic.
Eficienta si solutii inteligente destinate spatiilor mici
Regandirea nevoilor si alegerea eficientei constituie in prezent temelia unui proiect de renovare de succes. Desi maximizarea spatiului atrage atentia multor proprietari, specialistii in design interior prioritizeaza alte aspecte. Un spatiu mare nu mai este spectaculos in prezent, iar spatiile mici isi amplifica farmecul prin costurile reduse si solutiile sustenabile care le insotesc. Un spatiu mic nu mai starneste claustrofobia, exista o gama larga de trucuri prin care incaperile de dimensiuni reduse sunt maximizate vizual, insa mai importante sunt sistemele care se folosesc de spatiile libere. Fie ca vorbim despre sisteme de bucatarie cu rafturi din sticla armoniazate cu vopsea pentru sticla sau alte materiale, corpuri realizate la comanda pentru spatiile greu accesibile sau piese convertibile si multifunctionale, exista o gama larga de solutii care transforma spatiile mici in spatii perfecte.
Trucuri prin care maximizezi vizual spatiul
Daca inca tanjesti dupa un spatiu mai generos, poti obtine efecte neasteptate doar prin valorificarea luminii naturale, prin alegerea si pozitionarea oglinzilor potrivite si prin alternarea pieselor de mobilier printr-un layering care ofera iluzia unor pereti mai inalti.
Un spatiu maximizat poate fi obtinut usor prin piesele de mobilier foarte joase alternate de piesele de mobilier foarte inalte. Masutele de cafea si canapelele joase vor crea iluzia unei incaperi cu pereti inalti prin alaturarea unui corp de mobilier ingust si inalt.
Oglinzile generoase plasate in fata ferestrelor sau la 90 de grade de acestea si lumina naturala abundenta care intra in contact cu piesele de mobilier in culori deschise si calde, confera iluzia unui spatiu aerisit si maximizat. Aceeasi iluzie poate fi usor bifata prin eliminarea surplusului de piese de mobilier, alegerea pieselor esentiale si integrarea spatiilor de depozitare realizate la comanda.
Chiar daca ai ales sa apelezi la o echipa si nu ai indrazni sa te distrezi cu trafaletul, te poti juca in zona cromatica optand pentru un spray vopsea pentru anumite zone sau o vopsea speciala pentru o intreaga incapere. Cu resursele si ajutoarele pe care le gasesti in mediul online, poti descoperi in cel mai scurt timp combinatiile indraznete dar armonioase de culori sau iti poti lasa imaginatia sa te ghideze. Indiferent de ce ai alege, trebuie sa stii ca in zona asta nu ai de ce sa iti faci griji, chiar daca te plictisesti in timp sau simti ca nu mai rezonezi cu o anumita paleta, culoarea peretilor se va schimba mult mai usor spre deosebire de piesele de mobilier. Poti merge pe accente care pornesc de la culorile preferate sau poti alege nuante relaxante, visatoare, care te reconecteaza cu natura sau te ajuta sa iti redobandesti echilibrul si linistea interioara, efectul poate fi surprinzator.
Creativitate in renovare
In cele din urma, pe langa o analiza temeinica a nevoilor, setarea unui buget, alegerea unor ajutoare de baza si achizitionarea unor produse de inalta calitate, renovarea unui apartament nu poate exclude creativitatea. Fie ca este vorba despre idei indraznete de amenajare, o regandire ingenioasa a spatiului sau despre aplicarea unei palete cromatice pe care ai dorit-o mereu, dar ti-a lipsit curajul, poate a sosit timpul sa lasi ideile si culorile sa te conduca spre cel mai creativ si reconfortant spatiu.
Sursa foto: Pexels, Unsplash